FilmClub.cz – klub přátel z továrny na sny…
10Dub/112

recenze # Olympus LS10

Každý začínající filmař se po nějaké době dobere k poznatku, že zvuk je velmi důležitá část filmového díla. Stejně jako je kvalitní kamera důležitá pro výsledné záběry. Zvuk Podbarvující atmosféru, zvýrazňující smysl bytosti. Už samotný poslech "chycených" zvuků je jako věda sama o sobě :) Rozšiřovat si vnímání skrze tuto metodu je velmi obohacující zkušenost. Pořídil jsem si proto těleso o velikosti většího mobilního telefonu - mikrofon Olympus LS10.

Člověk se zvýšenou vnímavostí zvuků by měl mít vždy u sebe. Nikdy nevíte, co kde můžete slyšet :) K tomu slouží kapsička, která je dodávaná s mikrofonem. Dále kabel, plíšky a manuál. Ovládání je snadné. Technickou specifikaci si vygůglujte, protože mě nebaví to tady vypisovat :) Olympus LS-10

Ukázka cinknutí na kyvadlových hodinách - zde

Ukázka in trolejbus - zde

Ukázka modlitba na Slovensku - zde

(nahráno na LS10)

Po přiložení audio stopy pořízené přímo z koncertu k natočenému videu z téhož místa zvuk dostává jiný ... kvalitnější rozměr.

Ukázka Colectiv : Jsem Tady - http://www.youtube.com/watch?v=K6Ubzb5Azkk

(nahráno na LS10+zvuk z kamery)

Kouzlo koncertů se zmnohonásobí, pokud využijete nějaký externí mikrofon. Pořád ale v tomto případě platí zvuk si stáhnout přímo od zvukaře.

Další využití a klad externích mikrofonů je dabing, mluvené slovo.  Absence dabingu je velkým znakem amatérských filmů, nemohu říct že negativním. Myslím, že zcela jiný rozměr by mělo kvalitně nadabované a napasované mluvené slovo. Je nutné také zohledňovat výběr lidí, kteří svůj hlas budou propůjčovat.

Ukázka Černá Mutace : Sleeper - http://www.vimeo.com/19335603

(mluvené slovo na jiný externí mikrofon)

 

Zařazeno do: zvuk Zanechat komentář
Komentáře (2) Trackbacky (0)
  1. Super! Doplníš ještě přibližnou cenu za kterou se to dá koupit ;)

  2. No kupoval jsem to cca za 5 500,- (asi před půl rokem). Mrkněte do obchodů nebo si ceny vygůglůjte.


Leave a comment

Zatím žádné trackbacky