FilmClub.cz – klub přátel z továrny na sny…
26Lis/110

DIY # Kodak zi6 modifikace

Ve třetím článku z kutilské sekce se vrátím dva roky zpátky kdy jsme potřeboval kameru na natáčení rally která by se dala umístit na různá místa do i vně auta.

Profesionální řešení byla ovšem velmi drahá a taky jsem se bál že bych mohl při první jízdě přijít o novou kameru protože držáky pro vnější i vnitřní montáž jsem také konstruoval já. :D

Doma se mi tou dobou váleli tři malé HD kamery od kodaku typu zi6- o čtvrtou sem přišel týden předtím když jsem jí nechal na stole v kavárně. Prostě spotřebky :) Kodak Zi6 točí v rozlišení 720p / 60Fps  na paměťové  karty což z ní dělá kameru vhodnou pro sport a do zhoršených podmínek. První jízdu kamery přežily ale obrázek byl málo široký a navíc byl problém se zapínáním protože kamera se musí zeshora zapnout a pak zmáčknout joystick z druhé strany přístroje a zapnout nahrávání. Poslepu se to dělá dost obtížně a párkrát se stalo že nahrávání nebylo spuštěno. A tak nadešel čas na modifikace. ;)

Začalo to zakoupením širokouhlé předsádky 0,4X od sony se závitem 37mm

A kyž jsem byl v tom nakupování pořídil jsem i UV filtr značkyy Hama s tím samým průměrem z něhož jsem velice opatrně vymlátil UV sklíčko kladivem. :)

Kamera byla opatrně rozebrána

A paralelně s ní bylo rozebráno staré nefunkční DVD a vymotnováno z něj přední kryt s tlačítky.

Z krytu byla pilkou odříznuta část s tlačítkem velikosti konektoru USB na boku ZI6 a z tišťáku dvd jsem opatrně odpájel mikrospínač.

 

Samotné tlačítko jsem přestříkal červenou barvou aby bylo dobře vidět a protože to prostě k tlačítku REC patří :)

Mezitím jsem multimetrem změřil které piny se na původním joysticku v kameře propojí když se zmáčkne nahrávání a opatrně jsem mikropájkou paralelně připojil nové tlačítko vymontované z dvd.

Z kamery jsem vyndal ze strany výsuvný USB port který jsem nikdy nepoužil protože všecho lifruju přes karty a na jeho místo vlepil zkompletované tlačítko z dvd připojene na joystick.

výsledek vypadal takto:

Z druhé strany kamery jsem obkreslil zbytek z uv filru to jest hliníkový kroužek se závitem a místo takto označené jsem opatrně zbavil smirkem laku.

k lepení jsem použil né příliš vhodný dvousložkový epoxit, o rok později byl po jedne nehodě nahrazen speciálním lepidlem na hliník.

sklíčko objektivu jsem opatrně přelepil izolačkou aby ho lepidlo neušpinilo nebo nenaleptalo, i samotný kroužek byl uchycen na svém místě páskou.

Po zaschnutí byla kamera zkompletována a vyzkoušen širokáč. Výsledek vypadal takhle:

A co by to bylo za úpravu kamery kdybych sem nedal ukázku z takto upraveného stroje :)

No a to je pro dnešek asi vše tak zase příště ;)

Zařazeno do: DIY Zanechat komentář
Komentáře (0) Trackbacky (0)

Zatím žádné komentáře.


Leave a comment

Zatím žádné trackbacky